Güncel
FET֒nün Kırgızistan imparatorluğu
Dünyanın dört bir yanına yayılan FET֒nün Orta Asya’daki üssü Kırgızistan. Kuruluşundan beri ülkede varlığını sürdüren örgüt, eğitim, ticaret, medya kurumları ve STK’larla her yere ulaşıyor. Üst düzey isimlerin çocukları FETÖ okullarında eğitim görüyor ve ülkedeki siyasi sisteme ve ülkeyi yöneten kadroya dahil oluyor.
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun, “Kırgızistan'da FETÖ'nün yapılanması her geçen gün büyüyor ve yönetimin içine de sızıyorlar. Onlara da böyle bir darbe giriÅŸiminde bulunabileceÄŸini söyledik" ÅŸeklinde uyardığı Kırgızistan'daki FETÖ yapılanması korkunç boyutlarda. FETÖ abilerinin tabiriyle ülkenin kuruluÅŸundan beri Kırgızistan'da yapılanan örgüt, eÄŸitim, ticaret ve STK'lar yoluyla tüm Orta Asya'ya buradan ulaşıyor.
23 TANE OKULLARI VAR
FETÖ'nün Kırgızistan'da eğitim alanında çok güçlü bir ağ kurduğu biliniyor. Örgütün ülkede çok sayıda lise ve ilköğretim okulunun yanında Uluslararası Atatürk Alatoo adlı bir de üniversitesi bulunuyor. Bişkek Cengiz Aytmatov lisesi, Bişkek Ayçürök Kız Lisesi, Tokmok Erkek Lisesi, Narın Muratbek Subakcoev Erkek Lisesi gibi ülkenin dört bir yanına yayılmış 23 okulda Kırgız zenginlerin, bakanların çocukları okuyor. Buradan mezun olan çocuklar Kırgızistan'daki siyasi sisteme ve ülkeyi yöneten üst kadroya dahil oluyor.
ORTA ASYA Ä°MAMI Ä°NANDI
Ülke genelindeki bu okullar Sebat Eğitim Kurumları bünyesinde faaliyet gösteriyor. FETÖ'nün Orta Asya imamı olan Orhan İnandı aynı zamanda Uluslararası Sebat Eğitim Kurumları sorumlusu. İnandı'nın, 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra Kırgızistan'da Türkiye devletinin büyükelçilik plakalı araçlarına bindiği edinilen bilgiler arasında. Ülkede okulların yanında örgüte eleman kazandırmak için kullanılan çok sayıda ev ve yurt da bulunuyor. Üniversitelerde okuyan Türk öğrencilerden Türkiye'den giden abiler sorumlu iken Kırgız öğrencilerden de Kırgız abileri sorumlu oluyor. Onları sohbetlere çağırarak, geziye götürerek örgüte dahil etmeye çalışıyorlar.
SEBAT KART'LA KAPILAR AÇILIYOR
Örgüt üyelerine ve okullarında okuyan öğrencilere 'Sebat Kimlik Kartı' adında bir kart veriliyor ve bu kartla her kurumda işler çok kolay hallediliyor. Mesela trafikte polise bu kart gösterildiğinde sorunsuz geçilebiliniyor. Kırgız halkı, bu örgüt mensuplarını 'SEBAT Türkleri' olarak tanımlıyor.
PİYASAYI KİTİAD YÖNETİYOR
Eğitim kurumlarının yanı sıra sivil toplum alanına da sızmaya çalışan örgüt, bunu kurdukları dernekler aracılığıyla yapıyor. Kırgız Türk İş Adamları Derneği (KİTİAD) FETÖ'nün Kırgızistan'da kendini kamufle ettiği başka bir yapı. Derneğin başında FETÖ üyesi Şevki Sarılar bulunuyor. Sarılar, aynı zamanda Kırgızistan'daki tek uluslararası Kırgız Türk Demir Bank'ın da Genel Müdürü. Kırgızistan'da şirket açmak isteyen işadamları, örgütten destek almadan piyasaya giremiyor. Yatırımcılar ancak FETÖ'ye büyük rüşvetler ödeyerek sektörde iş yapabiliyor. Terör örgütünün izni olmadan en küçük bir ticari adım atılamıyor. Bir şirket ya da mağaza açmak bile mümkün olmuyor.
OTELLERİ FETÖ İŞLETİYOR
Ülkenin en büyük alışveriş merkezi Vefa İş Merkezini ve otellerin tamamını FETÖ üyeleri işletiyor. Türkiye'den giden bütün heyetlerin organizasyonları FETÖ mensupları tarafından yapılıyor, kendi otellerine yerleştiriyor, kendi restoranlarına götürüyor ve tur firmalarında ağırlıyorlar. Ayrıca Kırgızistan Türkiye büyükelçiliğinde de paralel yapının adamları bulunuyor. FETÖ'nün Kırgızistan ekibinde bulunanların yaşadıkları bir sıkıntı olduğunda da büyükelçilikteki örgüt mensupları bu sorunları kolaylıkla çözüyor.
MEDYA AYAÄžI ZAMAN
FETÖ'nün Kırgızistan'da medya yapılanması da bulunuyor. 'Zaman Gazetesi' adı altında çıkardıkları gazete ile medya üzerinden propaganda ve algı operasyonları yapılıyor.
GÖKALP USULSÜZ GÖREV BAŞINDA
Dicle Üniversitesi'nin 2013'te geçici görevle Kırgızistan Tıp Akademisi'ne gönderdiği Prof. Osman Gökalp'in 3 yıldır usulsüz şekilde örgüte bağlı Atatürk-Alatoo Üniversitesi'nde rektörlük yaptığını Yeni Şafak ortaya çıkarmıştı. Gökalp halen Atatürk-Alatoo Üniversite'sinde rektörlük görevini sürdürüyor.
kaynak: Yeni Åžafak
Henüz yorum yapılmamış.